VTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM SlideshowVTEM Slideshow

slogal-1-sk

Tradycyjny Produkt z Małpolski

produkt-malopolskiMiło nam poinformować, że firma Janus&Słaboń s.j uzyskała certyfikat "Produkt Tradycyjny z Małopolski. Potwierdza on walory smakowe i tradycyjny charakter naszej Charsznickiej Kapusty Kwaszonej. 

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

"(...)Surowcem wykorzystywanym do produkcji charsznickiej kapusty kwaszonej jest kapusta biała głowiasta wyhodowana w gospodarstwach miejscowych rolników, u których jest również kwaszona. Przygotowanie surowca do kwaszenia kapusty, czyli uprawa kapusty białej głowiastej, nie zmieniło się od lat, począwszy od przygotowania rozsady, jej pielęgnacji, a skończywszy na technologii ręcznego zbioru. W latach siedemdziesiątych rozsadę kapusty rolnicy hodowali we własnych gospodarstwach, a jej zbiór przebiegał ręcznie. Charsznicka kapusta kwaszona docierała nie tylko do sąsiednich województw, ale również poza granice kraju. Międzynarodową sławę zdobyła w Czechosłowacji, Związku Radzieckim, NRD i innych krajach. Zdobyte w latach siedemdziesiątych dwa złote medale na światowej wystawie w Londynie za kapustę kwaszoną również dowodzą sławy, jaką cieszyła się w ówczesnych latach, czego potwierdzeniem jest wycinek z artykułu Stanisława Durleja pt. „Pomieszane plany gminne" z 1977 r. zamieszczonego w „Wieściach" Nr 48 (1092), 27 listopada 1977 r. i dotyczącego wspomnianej wystawy w Londynie. Proces kwaszenia nie zmienił się od pokoleń, tradycja i doświadczenia przekazywane z ojca na syna gwarantują wspaniałą jakość. Wykorzystywana w procesie kwaszenia sól stanowi jedyny dodatek, przez co proces fermentacji zachodzi w sposób samoczynny i naturalny bez wykorzystania sztucznych ulepszaczy czy konserwantów. W „Informatorze Turystycznym Powiatu Miechowskiego" wydanym w 1972 r., na s. 17, oprócz informacji dotyczących różnych zakładów przemysłowych, zamieszczona jest także wzmianka o kwaszarni kapusty. Brunon Rajca w swej książce „Niedaleko od Miechowa" (s. 42) opowiada: „Charsznica jest wsią. Nie spotkasz nigdzie w kraju lepszych specjalistów od kwaszenia kapusty(...)" Źródło: www.minrol.gov.pl

 

Charakterystyka produktu regionalnego:

  • Wygląd: Kapusta kwaszona ma postać podłużnych nitek powstałych na skutek krojenia (szatkowania) główek kapusty na skrawki o grubości ok. 0,8 mm. Nieodłącznym elementem kapusty kwaszonej jest kwas kapuściany w kolorze zbliżonym do kremowo-żółtego, w którym kapusta jest zanurzona.
  • Kształt:  Skrawki przypominają nitki o nieregularnych kształtach.
  • Wielkość: Przekrój skrawków – ok. 0,8 mm, długość skrawków – do ok. 30 cm.
  • Konsystencja:  Kapusta jest chrupiąca i jędrna.
  • Smak i zapach: Smak lekko kwaśny, podobnie zapach
  • Barwa (zewnętrzna i na przekroju) Kapusta kwaszona ma barwę kremowo-żółtą. Kwas kapuściany jest w podobnym kolorze kremowo-żółtym; przejrzysty.

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand